28 yıldır hayallerinizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.
HADİ, EL ELE VERİRSEK ÇEVREMİZİ DENİZDE DE KARADA DA KORUYABİLİRİZ!
Hadi, el ele verirsek çevremizi denizde de karada da koruyabiliriz!
Çevre kirliliği ve çevremizin bozulması, toplumumuzun önümüzdeki yıllarda giderek daha fazla karşılaşacağı başlıca zorluklardan biridir.
Peki, gezegenimizin çevresel zorluklarına yönelik teknenizde alabileceğiniz önlemler nelerdir?
Kirliliği önlemek, bitki ve hayvan yaşamına saygı göstermek, sürdürülebilir balıkçılık ve doğru deniz ürünleri tüketimi için teknenizde hem denizde hem karada atabileceğiniz adımları öğrenirsek, biz de bu hayati mücadelenin bir parçası olabiliriz.
Teknenizde çevresel etkinizi sınırlandırmaya yönelik hatırlaması ve uygulaması kolay bu 13 ipucunu benimsemenizi öneriyoruz:
Atıklar ve çevreyi kirletici maddeler hem denizde, hem karada, insanlar dahil çok sayıda türün yaşamı veya gelişimi üzerinde zararlı etkilere sahip olabiliyor.
1- SABAHIN ERKEN SAATLERINDE YAKIT ALIN.
Yakıt sabahları soğuk ve dolayısıyla düşük yoğunluğa sahip olur. Bununla birlikte yakıtı daha yavaş doldurursanız buharlaşmayı asgariye indirmiş olursunuz.
2- MAZOT DOLUMUNDA SIÇRAMA VE DENIZE SIZMAYI ÖNLEM
Yakıt dolumu esnasında sık sık taşma yaşanmaktadır. Bu kazara ve gereksiz kirliliği önlemek için, basit tedbirler ile, yavaş dolum, tankı tam doldurmama ve biyolojik temizlik araç ve gereçlerini dolumda yanınızda hazır bulundurma gibi önlemleri alalım.
3- EĞER YAKIT KAMYONU YAKIT ISTASYONUNA DOLUM YAPTIYSA YAKIT ALMADAN ÖNCE BIR KAÇ SAAT BEKLEYIN.
Yakıt istasyonları, yakıt kamyonları tarafından doldurulurken denizlerimizi kirletebilecek kalıntı tortuları harekete geçebilir. Bu kalıntıların yakıt deponuza dolmasını önlemek için, yakıt doldurmadan once bir kaç saat bekleyin.
4- MARINA TESISLERINI VE BIYOLOJIK OLARAK ÇÖZÜNEBILEN ÜRÜNLER KULLANINIZ.
Marinalarda bulunan tesisleri (WC, duş, bulaşık ve çamaşır makinası) ve biyolojik olarak çözünebilen ürünler kullanınız.
5- SINTINENIZI KESINLIKLE DENIZE BOŞALTMAYIN.
Teknenizin pis su tanklarını tahliye edebileceğiniz marina istasyonları ve koylarımızda pis su tankı atığı toplayan gezici tekneler giderek artmakta. Denize minimum atık için özen gösterin, bu istasyonları kullanın.
6- ÜÇ ‘R’ KURALINI HATIRLAYINIZ: REDUCE, REUSE, RECYCLE
(AZALT, YENIDEN KULLAN, DÖNÜŞTÜR)
Evsel atıklar ve özellikle plastik ambalajlar, su kirliliği sorununa büyük ölçüde katkıda bulunur ve suda yaşayan hayvanların yaşamı için tehlike oluşturur.
Mümkün mertebe plastik ambalajlardan kaçının, açık veya toptan ürünler satın alın; geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir malzemeleri (cam, teneke) tercih edin; tek kullanımlık kapları tamamen ortadan kaldırın. Tekne alışverişlerinizde size ait taşıma çantaları kullanmaya özen gösterin.
Belirli bir geri dönüşüm / atık ayrıştırması yapın ayrıca çöplerin rüzgar ile tekneden denize uçmasını önleyin.
Limana döndüğünüz zaman , yerel geri dönüşüm kurallarına uygun olarak sınıflandırılmış atıkları ve geri dönüşümü uygun konteynerlere atın.
7- YAĞ BAZLI GÜNEŞ LOSYONLARI YERINE SUDA ÇÖZÜNÜR KREMLER VE GÜNEŞ KORUYUCULAR TERCIH EDINIZ.
Yağ bazlı güneş losyonları deniz yüzeyinde bir tabaka oluşturur ve yaşamın vazgeçilmezi olan fotosentezi azaltır. Bunu önlemek için suda çözünür koruyucu losyonları ve cilt ürünlerini tercih edin.
8- ÇEVRE DOSTU SEYIR ALIŞKANLIKLARI EDININ.
Seyir esnasında çevreye olumsuz etkilerinizi azaltmanız için bir kaç basit kural:
· -Gerekmediği sürece motoru çalışır durumda bırakmayın.
· -Tam gaz ile seyir yapmayın.
· -Teknenizin optimum seyir hızına uyum sağlayın. Yakıt tasarrufu ve kirliliğini önlemek için hızınızı birkaç knot azaltın.
· -Kara elektriğinden yararlanın ve jeneratörünüzü gerekmedikçe kullanmayın.
· -Yenilenebilir enerji sunan ekipmanlar edinin (rüzgar jeneratörü, güneş panelleri, hidrojen vb.).
· -Klima kullanımını en sıcak anlarda kullanmak üzere azaltın ve teknenizin iyi yalıtılmış olmasından emin olun.
9- KORUNAN DOĞAL BÖLGELERDE VE KIYIYA YAKIN YERLERDE HIZINIZI AZALTIN.
Motordan ve gövdeden gelen gürültü, denizaltı florasını ve faunasını rahatsız edebilir. Gürültü kirliğine sebep olmamak için; deniz koruma alanlarında, kıyıya yakın alanlarda ve tüm hassas bölgelerde hızınızı azaltın.
10- TONOZ KULLANIMINI DEMIR ATMAYA TERCIH EDIN.
Kullandığınız demir türü ne olursa olsun kumlu deniz zeminini (açık bölgeleri) tercih edin ve zincirinizin yeterli uzunlukta olmasına dikkat edin.
Zincirinizi kumlu, çamurlu (Bitki örtüsü olmayan) zeminlere ve düzgün döşeyin. Deniz tabanına zarar gelmemesi için mümkün mertebe tonoz kullanımını demir atmaya tercih edin.
Jeanneau kendini denizlerin biyolojik çeşitliliğini korumaya adamış bir markadır.
ISO 14001 Belgesi: Uluslararası Çevre Standartları
Üretim prosedürlerimize deniz ekosisteminin korunmasına yönelik teknoloji ve ekipman kullanımını entegre ettik.
ISO 9001 Belgesi: Uluslararası Kalite Standartları
Üretim prosedürlerimiz en katı uluslararası standartların onayından geçmiştir.
-Fiberglas parçalarımızın üretimi için, çözücüleri hapseden ve uçucu organik bileşiklerin havaya karışmasını önleyen bir işlem olan enjeksiyon kalıplamayı tercih ediyoruz.
-Vernik işlemi için, UV lambaları ile kürleme yapan cihazlar ve çok düşük oranda çözücü içeren (daha önceki % 60 oranından % 4 daha düşük) temiz bir teknoloji kullanıyoruz.
· -Üretilen her yeni tekne, denizlerde ve limanlarda doğayı korumaya yönelik donanımdan yararlanmaktadır.
Bir ISO 9001 şirketi olarak Jeanneau’nun imalat yöntemleri en yüksek uluslararası standartlar tarafından onaylıdır. Her yeni yelkenli, yapım süreci boyunca kapsamlı bir şekilde test edilir ve her biri ek havuz testlerinden geçer.